Bryce Canyon: land van de hoodoos

Onze highlights

Onze derde stop in de reis door de VS bracht ons naar Bryce waar we twee nachten verbleven in een stadje vlak bij Bryce Canyon National Park. Hier zouden we onze derde nationale park van The Big Five van Utah bezichtigen.

Tropic, nabij Bryce Canyon

We kozen voor een cabin bij Bryce Canyon Log Cabins in Tropic, zo’n 20 minuten rijden vanaf het bezoekerscentrum in Bryce. Het huisje was er één van acht op een rij en had alles wat je voor twee nachtjes nodig zult hebben: een badkamer en een goed bed (en dat is al meer dan onze vorige cabin-ervaring). Tijdens ons verblijf hebben we eigenlijk geen personeel gezien, maar kregen van tevoren een code om bij het huisje binnen te komen.

De huisjes staan vlak naast een grote weg, waar aan de andere kant een combinatie staat van en restaurant en een supermarkt (wij zijn vast niet de enige die dit een bijzondere combinatie vinden, toch?). Als je het pand binnenloopt heb je aan de linkerkant de supermarkt en aan de rechterkant het restaurant. Begroet je ’s ochtends de caissière in de supermarkt, is ze ’s avonds mogelijk jouw serveerster bij het restaurant. Het restaurant heet Rustler’s en lijkt ook een beetje een roestig restaurant, maar als je naar binnen loopt, komen de gezellige cowboy-sferen je al gauw tegemoet.

Bryce Canyon National Park

De volgende ochtend rijden we al vroeg naar Bryce Canyon National Park voor een dagje hiken. Het Nationale Park staat bekend om haar vele herkenbare hoodoo’s. Hoodoo’s zijn rotsformaties die worden gecreëerd door verschillende gesteentelagen. Deze bijzondere rotsen vind je met name in hete, droge klimaten en dat is Utah bij uitstek. Daarentegen kent Bryce ook zo’n 200 vries- en dooiperiodes per jaar waardoor de sneeuw langs en door de rotsen sijpelen. In Utah staan dit soort hoodoo’s vaak zo bij elkaar dat het net een natuurlijk amfitheater is en dat maakt dit gebied zo waanzinnig mooi en intens.

Mocht je het aardrijkskundige onderwerp van Bryce minder boeiend vinden, dan zou je er alleen al voor de dieren kunnen langskomen. Rondom en in Bryce Canyon kan je hele mooie dieren spotten, van runderen tot hertachtigen en van exotische vogels tot aardeekhoorns (al klinken chipmunks toch schattiger!). Onze favoriet was toch wel de blauwe Steller’s Jay, het blauwe vogeltje hieronder.

Als je meer wilt weten over Bryce, het klimaat én lichtvervuiling dan is het zeker aan te raden om een bezoekje te brengen aan het bezoekerscentrum. Hier zie je onder andere de bek van een Tylosaurus – een uitgestorven mosasauriër. Verder vind je hier meer informatie over het klimaat van Bryce, de locatie van Bryce in de Grand Staircase en het verschil in lichtvervuiling tussen een grote stad als NYC en een natuurgebied zoals Bryce. Vooral het laatste waren wij enorm van onder de indruk, dus besloten we ergens dit verblijf ook ’s nachts Bryce in te gaan om de sterrenhemel (zonder lichtvervuiling) te kunnen bewonderen.

Navajo Loop and Queens Garden Trail

Onze enige volle dag in Bryce besloten we goed te benutten door zoveel mogelijk te zien. We begonnen met de Navajo Loop & Queens Garden Trail, een wandeling van zo’n 5 km met 200 meter hoogteverschil. Langs deze route zie je diverse bijzondere highlights. Uiteraard zijn de hoodoo’s niet te missen, gedurende het grootste deel van de wandeling zie je deze indrukwekkende rotsformaties. Tip! Loop deze route tegen de klok in, dan krijg je de mooiste uitzichten van het park. Je komt gedurende de trail langs diverse beroemde highlights zoals Wall Street, de Two Bridges, Thor’s Hammer, door Queens Garden en je eindigt de route bij de Sunrise to Sunset Trail waarbij je bovenlangs alle hoodoo’s loopt en nog een laatste keer kan genieten van de waanzinnige uitzichten.

Sunset Point to Sunrise Point

Zoals hierboven al beschreven, liepen we deze trail als onderdeel van de Navajo Loop and Queens Garden Trail. Mocht je niet veel tijd hebben in het park, of moeite hebben met hoogteverschillen, dan kan je ook enkel deze trail van 1,8 km lopen en neemt deze route jou langs de rand van de canyon.

Lower, Mid, and Upper Inspiration Points

Onze volgende – en kortere – trail gaat langs drie highlights: lower, mid- en upper inspiration point. Deze trail van 1 km gaat heel simpel in één lijn naar boven, waar je drie stops kunt houden om van de uitzichten te genieten. Mocht je conditie wat minder zijn of je hebt last van lichamelijke kwalen, dan kan je deze route ook prima afbreken na de eerste Inspiration Point.

Na deze wandelingen besloten we de rest van het park wat meer vanuit de auto te bezichtigen. We reden langs enkele uitzichtpunten voor een korte wandeling en om van de mooie uitzichten te genieten.

Paria View

De eerste stop was bij Paria View. Bij dit uitzichtpunt kan je ontzettend ver van je af kijken en is voor fotografen een must vanwege de ondergaande zon die je hier het beste kan zien.

Rainbow Point

Onze volgende stop was bij Rainbow Point en is een van de zuidelijkste punten van het park en heeft samen met Yovimpa Point het hoogste punt van het park.

Bryce Natural Bridge

Onze laatste stop voor we teruggingen naar het bezoekerscentrum was de Bryce Natural Bridge. Dit waanzinnige uitzicht is eigenlijk vergelijkbaar met de uitzichten in Arches National Park, maar deze formaties zie je in Bryce over het algemeen minder en zelfs na een uitgebreid bezoek aan Arches, verveelt dit uitzicht nooit.

Bryce Canyon City

Na de wandelingen in Bryce Canyon besluiten we nog een kleine stop te nemen in Bryce Canyon City. Dit dorpje ligt net buiten Bryce Canyon en is enorm toeristisch. Toch is een pitstop in de general store wel erg leuk – hier vind je enorm veel mooie souvenirs, waaronder navajo-gerelateerde aardewerken en prachtige sieraden. Ne een korte stop in de winkel, besluiten we te lunchen in het restaurant ernaast: Ruby’s Inn. Hier kan je kiezen voor een all-you-can-eat-buffet of à la carte. Omdat de Amerikaanse maaltijden al zo vet en groot zijn, kiezen we toch lekker voor à la carte en genieten van een heerlijke lunch in wederom cowboy-sferen.

Ebenezers Barn & Grill

Enige tijd voor we naar de VS vlogen, hadden we al wat gelezen over Ebenezers Barn & Grill en hadden we dus al ruim van tevoren een plek gereserveerd. Dit restaurant is ook onderdeel van Ruby’s Inn en is in feite een grote schuur waarbij je al bij het reserveren moet kiezen wat je wilt eten (en de keuze bestaat uit vijf gerechten die op de website niet heel smakelijk eruit zien).

Nu snappen we ook wel dat dit allemaal niet heel aantrekkelijk klinkt, maar geloof ons – het is het allemaal waard! Je komt binnen, wordt aan een tafeltje gezet en vervolgens wordt je min of meer kantine (of gevangenis?) stijl in een rij gezet om je bordje eten te halen waar ze alle soorten door jou gekozen eten er op kwakken. Wij kozen voor de bbq plate – een bord met kip, varken, bonen, coleslaw en een broodje.

Oké we geven eerlijk toe, het klinkt nog steeds niet heel aantrekkelijk… Maar vervolgens ga je zitten, krijg je je drankje en klets je gezellig met de Amerikanen die ook aan jouw tafel zitten – want je zit aan een tafel met ongeveer 6 anderen. Zodra iedereen z’n eten heeft, begint de dinnershow: een show door de country coverband The Bryce Canyon Wranglers. Je wordt de hele avond vermaakt met classic country liedjes zoals The Gambler van Kenny Rogers tot aan muziek van Deana Carter, Brooks & Dunn en zelfs Taylor Swift.

Hoewel wij ons ook maar hebben laten meeslepen gedurende de avond, kijken wij echt terug op één van de leukste avonden van de hele reis. Het praktische, het simpele en toch die geweldige countrysfeer zorgen ervoor dat je deze ervaring niet snel meer vergeet.

Stargazing

Na onze bijzondere avond bij Ebenzers Barn & Grill besluiten we nog een stukje door te rijden naar Bryce Canyon NP om wat mee te pakken van de nachtelijke sferen. Zodra we de auto uitstappen bij Sunset Point is Cérise al doodsbang. Je ziet geen hand voor ogen en uiteraard bedenkt zij dat we dit moment vast aangevallen zullen worden door slangen (zitten die er eigenlijk wel?) of coyotes.

Met een beetje lichtvervuiling – in de vorm van een zaklamp op de telefoon – verplaatsen we ons naar de rand van de canyon. Wat toen gebeurde, hadden wij allebei niet verwacht. Je ziet een complete duisternis met de sterren helderder dan ooit boven je. Ook al is het compleet zwart om je heen, je weet dat je kilometers ver van je uit zou kunnen kijken op een heldere dag. En dat blijkt in het donker niet heel anders te zijn. Want elke paar seconden zagen we wel ergens bliksemschichten. Niet een flits hier en daar, maar echt volledige bliksemschichten zoals je ze zou tekenen op papier.

Hoewel het onmogelijk was om dit waanzinnige beeld op foto te krijgen, hebben we een poging gedaan en is onderstaande het beste wat we ervan konden maken. Mocht je ooit in deze omgeving zijn, trek je moedige schoenen aan en stap het duister in – want ook dit is een ervaring die je niet snel vergeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us