Moab: een perfect stadje als uitvalsbasis

Onze highlights

Vanuit Salt Lake City reden we naar onze volgende bestemming: Moab. Deze autorit duurt ruim 3,5 uur en hoewel je in de VS lekker kan doorrijden, proberen we toch elke 1,5 à 2 uur een korte stop te houden. Zo ook tijdens dit ritje, waardoor we stopten in een klein, schattig stadje: Helper. Het stadje bestaat uit ongeveer één winkelstraat, maar heeft een koffietentje met véél lekkere koffies – genaamd Happiness Within. We kozen allebei voor een koffie met veel siroopjes en een biscotti en gingen snel de weg weer op voor onze volgende bestemming, Moab!

Aarchway Inn in Moab

Eenmaal aangekomen in Moab, reden we direct naar ons verblijf voor de komende drie dagen: Aarchway Inn. Het hotel ligt net buiten Moab, maar vooral heel dicht bij Arches National Park. Het is een ruim opgezet hotel met ongeveer 100 kamers, een zwembad – die helaas wegens onderhoud gesloten was – en een voor ons hele belangrijke: laundry room! Hoewel we veel te veel kleding hebben meegenomen, is het toch erg fijn dat je na veel wandelen de mogelijkheid hebt om je kleding te wassen.

Een tip van ons: haal op je eerste bestemming wasmiddel en droogdoekjes, en regel veel muntgeld voor de automaten. Het ideale van deze machines is dat ze meestal met een half uur alweer klaar zijn en je dus makkelijk even tussendoor wasjes kan draaien.

Dead Horse Point State Park

Omdat we redelijk op tijd zijn aangekomen in het hotel, besluiten we snel de koffers achter te laten en vast een van de parken rondom Moab te bezoeken. We willen graag uitgebreid de tijd nemen voor de nationale parken, dus we besluiten de laatste uurtjes van de dag door te brengen in Dead Horse Point State Park. Het park is wat kleiner dan de nationale parken hier, maar geef wel waanzinnige uitzichten over het 600 meter lager gelegen Colorado River. Je hoeft het park niet in voor de vele wandelingen, want die zijn een stuk beperkter dan in de andere parken – maar de uitzichten van dit park maken alles goed.

Een iets minder leuk feitje is waar dit park zijn naam aan te danken heeft. Het stamt af uit de negentiende eeuw, toen de cowboys uit de omgeving dit uiterste puntje van het plateau gebruikten als een soort natuurlijke omheining voor de paarden: ze jaagden de paarden op tot ze niet meer verder konden. De beste paarden werden verkocht en de achtergelaten paarden werden vrijgelaten, maar stierven vaak door een gebrek aan water.

Mocht je naar dit mooie park gaan, denk dan wat minder aan de naam en geniet extra van de uitzichten – want die zijn echt waanzinnig!

Moab

Het stadje Moab in Utah is een schattig, maar vooral heel toeristisch dorpje vanwege de ideale ligging nabij de drie parken. In principe is het centrum van Moab één lange straat. Vroeger was deze stad een oud mijnstadje, maar tegenwoordig enkel nog een toeristische trekpleister. In het stadje vind je veel restaurants, souvenirwinkeltjes en organisaties voor outdooractiviteiten zoals raften, mountainbiken en bergbeklimmen.

We zijn het stadje niet veel in geweest omdat onze prioriteit lag bij het bezoeken van de drie parken rondom Moab. We waren maar drie dagen in Moab en wilden dat wel maximaal benutten. Eén van de locaties in het centrum wat we zeker wel kunnen aanbevelen is de Moab Brewery. Deze ligt een beetje aan de buitenkant van het centrum en heeft behalve een restaurant ook een winkeltje om wat biertjes mee naar huis te nemen! Na een lange dag reizen en Dead Horse Point State Park ploften we neer in dit restaurant voor een heerlijke maaltijd én een lekker lokaal biertje. Marco koos voor een burger en de Over the Top hefeweizen, terwijl Cérise voor een burrito met een Bougie Johnny’s ging. Een heerlijke afsluiting na een heerlijke dag. Wij kijken vast uit naar de komende dagen rondom Moab!

Arches National Park

De volgende dag stonden we al vroeg op, want onze van tevoren geboekte timeslot om Arches National Park te betreden was al om 7:00. Arches National Park is een park zo’n 10 minuten buiten Moab en bevat ongeveer 2000 verschillende arches – oftewel bogen. Deze bogen zijn ontstaan als gevolg van wind- en watererosie, ijs en een instabiele ondergrond van zout.

De geschiedenis van de bogen

Het gesteente heeft een geschiedenis van zo’n 300 miljoen jaar. Het gebied stond regelmatig onder water en wanneer het water verdampte door droogte, bleef er een laag zout achter. Deze zouten rotsen werden steeds groter en door invloed van het weer, werd het een gesteente. Echter, het zout is zo instabiel dat wanneer het ging vriezen, er scheuren ontstonden in het gesteente wat weer ging uitzetten. Tijdens de natte periodes regende het veel en stroomde de regen door de scheuren. Doordat dit proces gedurende die 300 miljoen jaar is herhaald, zijn de bekende bogen ontstaan. Het voordeel van deze natuurlijke processen is dat dit waanzinnige uitzichten heeft gecreëerd. Het nadeel echter is dat het proces altijd gaande blijft en we dus ergens in de verre toekomst afscheid moeten zullen nemen van deze bogen.

De start van de dag in Arches NP

Vlak voor zonsopgang reden we het park in om hopelijk nog een stukje zonsopgang te pakken tijdens de eerste wandeling. De eerste wandeling die we wilden doen was Delicate Arch trail – een van de populairste wandelingen in Arches NP.

Door het park heen zijn veel wandelingen richting diverse bogen, maar ook kleine parkeerplaatsen langs de weg om van het uitzicht te genieten. Toen wij begin van de dag het park inreden, kregen we gelijk al te maken met een enigszins egoïstische (of naïeve?) uitzichtgenieter die met zijn RV camper gebruik maakte van zo’n parkeerhaven, maar in de praktijk dwars op de weg parkeerde om even rustig van het uitzicht te genieten en zijn broek op te hijsen. Goed, die vergeten we natuurlijk nooit meer – hopelijk worden de komende wandelingen net zo’n onvergetelijke ervaring!

Delicate Arch / Wolfe Ranch trail

De Delicate Arch trailhead ligt ergens richting het einde van het park, dus we konden de wandeling nét rond zonsopgang starten. Hoewel we het jammer vonden niet tijdens zonsopgang bij Delicate Arch te zijn, konden we deze trail wel op ons gemakje lopen en genieten van de opkomende zon en de prachtige uitzichten. Heen en terug is de route ongeveer 5,5 km met ongeveer 200 meter hoogteverschil. Richting het einde van de heenweg kom je op een redelijk steil stuk, maar na ongeveer 40 minuten waren we boven en konden we genieten van het prachtige uitzicht van de opkomende zon, Delicate Arch en de natuur eromheen. We bleven een half uurtje genieten van het uitzicht en het zonnetje, voor we weer aan de terugtocht begonnen.

De terugweg is eigenlijk dezelfde route naar beneden, maar aan het eind kan je nog een kleine omweg nemen om de ‘Wolfe Ranch Trail’ te lopen. In de praktijk is dit een klein rondje langs een huisje uit de 19e eeuw – gebouwd door John Wesley Wolfe – waar hij zo’n 10 jaar heeft gewoond met zijn zoon Fred.

Op weg naar het huisje kom je ook langs een rots met petrogliefen van de natives uit circa 1650-1850 waar paarden en dikhoornschapen worden afgebeeld.

Landscape Arch / Tunnel arch trail

Een stukje verder richting het einde van het park vind je meerdere arches redelijk bij elkaar. Zo begonnen we met de wandeling richting de Tunnel Arch, een wandeling van ongeveer 1 kilometer en het eerste deel van de wandeling is gelijk aan de Landscape Arch Trail. Je maakt dus een kleine omweg om de Tunnel Arch mee te pakken, maar deze is erg bijzonder door het bijna perfecte rondje in een muur van gesteente.

Als je dan een stukje terug loopt, kan je de bordjes volgen naar Landscape Arch Trail. Deze wandeling is (heen en terug) ruim 3 kilometer, waarvan je het eerste deel dus al hebt gelopen voor de Tunnel Arch. De Landscape Arch heeft geen uitleg nodig waarom deze zo heet. Wat wel een leuk weetje is, vroeger (voor 1990) mocht je naar deze arch toe en zijn er veel toeristen geweest die aan de boog hingen voor een mooie foto. Op 1 september 1991 hoorden echter meerdere toeristen gekraak rondom de arch en vielen er meerdere brokken naar beneden. Sindsdien is de arch zelf afgesloten en kan je ‘m enkel vanaf een afstandje bewonderen (waar wij helemaal geen moeite mee hebben!).

Double Arch trail

We rijden weer een stukje terug naar het begin van het park voor de volgende stop: de Double Arch Trail. Deze wandeling is slechts 1 km (totaal, heen en terug) en brengt je tot de dubbele ogen – zoals de naam al doet vermoeden.

Het leuke aan dit stukje van het park is dat er meerdere korte wandelingen zijn naar andere bogen zoals de North en South Window Arch, de Seagull Arch en de Turret Arch. Inmiddels zijn wij gesloopt van de wandelingen en besluiten de rest van het park vanuit de auto te bekijken, terwijl wij rustig weer richting de uitgang rijden.

Dikke pret met Moab Jett

De volgende ochtend hebben wij een hele toffe excursie op de planning staan! We moeten ons om 10:00 melden bij de locatie van Moab Jett, want wij gaan met een jetboot over de Colorado River (de Scenic Jet Boat Tour). We stappen een busje in en rijden eerst een half uurtje naar de opstapplaats om vervolgens over te stappen op de jetboten.

Hoewel je vanaf de drie parken geweldige uitzichten hebt over de Colorado River, is het ook een bijzondere ervaring om het vanaf onder te bekijken. Je vaart (met hoge snelheid en wat leuke ’turns and spins’) langs prachtige uitzichten waar onze gids ons veel over kan vertellen.

We varen een stuk over de rivier en komen vervolgens bij de ‘Thelma & Louise Point’, wat een bekende locatie is uit deze film. Wij hebben deze film niet gezien, maar hebben ons laten vertellen dat de eindshot waar Thelma & Louise met hun Thunderbird de rivier over ‘vliegen’ hier is opgenomen.

We varen weer een stuk verder en komen langs een nisje vlak naast de oever. Deze locatie wordt jaarlijks gebruikt tijdens het Moab Music Festival vanwege de geweldige akoestiek. Bezoekers kunnen er enkel komen door 45 minuten te varen per boot (of jet) en het kost zo’n 400 euro per persoon om het concert bij te wonen.

We varen nog langs Canyonlands National Park en eindigen de tour na zo’n twee uur weer bij ons startpunt. Vanaf daar rijden we met het busje weer naar Moab, maar niet voor we nog een korte stop maken halverwege de busrit om een kijkje te nemen bij enkele petrogliefen langs de weg.

Na deze toffe excursie krijgen we van Moab Jett nog wat vouchers voor leuke plekjes in Moab en besluiten gelijk te reserveren bij The Broken Oar, het restaurant tegenover Moab Jett, waar ze bekend staan om hun heerlijke zoete aardappelfrietjes!

Canyonlands National Park

Hoewel we vanochtend vanuit de boot een glimp hebben opgevangen van Canyonlands National Park hebben we heel veel zin om het park van bovenaf te bekijken. Waar je bij Arches vooral geniet van de bogen en de grote gesteenten vanaf de grond, is Canyonlands eerder vergelijkbaar met Dead Horse Point State Park en zie je met name veel prachtige valleien en grootse uitzichten.

Mesa Arch trail

We starten bij de Mesa Arch Trail wat eigenlijk een combinatie lijkt van Arches en Dead Horse Point omdat je richting een boog wandelt, maar van bovenaf ook kan genieten van de verre uitzichten. De wandeling is een loop van een kilometer, dus je bent er zo weer doorheen. Maar wij nemen nog even de tijd om van het mooie uitzicht te genieten (en een poging te doen om een foto te maken zonder toeristen er op…)!

Whale rock trail

Onze volgende wandeling was een stuk rustiger, onderweg zijn we slechts één iemand tegen gekomen. De wandeling is slechts 1,3 kilometer in totaal – heen en terug – maar geeft een waanzinnig uitzicht over Canyonlands. Wanneer je naar deze trailhead gaat, begrijp je gelijk waarom de wandeling deze naam heeft. Je loopt over een grote steen in de vorm van een walvisstaart. Met een beetje fantasie kan je het in onderstaande foto ook terugzien, maar in het echt is het nog veel duidelijker en mooier.

grand view point trail

De volgende (korte) wandeling is de Grand View Point Trail van ongeveer 3 kilometer. Het is een makkelijke wandeling met weinig hoogteverschil, maar met één van de mooiste uitzichten van Canyonlands. Omdat we pas halverwege de middag bij Canyonlands zijn aangekomen, hadden we niet heel veel tijd tot zonsondergang. Maar juist door de zon die bijna onderging, konden wij genieten van de vele kleuren in de lucht.

Green river overlook

We besloten nog een korte stop te maken bij de Green River Overlook – wat op nog geen 200 meter van de weg ligt, maar ook zorgde voor prachtige foto’s van het landschap en de Colorado River.

Island in the sky visitor centre

Onze laatste stop was bij het bezoekerscentrum van Canyonlands, waar we helaas toen pas achterkwam dat je ook een paspoort kon kopen om van alle Nationale Parken een stempel te halen. Hadden we dit in Arches geweten, hadden we zeker dit boekje willen vol krijgen. En eigenlijk helemaal achteraf gezien, hadden we gewoon in Canyonlands moeten beginnen met stempelen – maarja, what’s done is done. De herinneringen en vele foto’s volstaan uiteindelijk natuurlijk ook!

Moe, maar voldaan van 3 dagen wandelen, duiken we ons bedje weer vroeg in om morgen verder te reizen naar onze volgende stop Bryce. Maar niet voor we een tussenstop hebben gemaakt in Capital Reef en we over de prachtige scenic byway 12 hebben gereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us