Zon, zee en schildpadden in Bonaire

Onze highlights

Reizen in coronatijd was net even wat anders. Niet iedere bestemming is bereikbaar en ook onze plannen moesten op de schop. Al sinds najaar 2019 staat een roadtrip in West-Canada op de planning, maar corona gooide in 2021 wederom roet in het eten. Ontzettend jammer, maar we hebben natuurlijk nog meer landen op ons lijstje staan. Graag wilden we een land buiten Europa van dat lijstje afstrepen, maar door het virus is de keuze beperkt. Gelukkig is er altijd Caribisch Nederland nog!

Met TUI naar Bonaire

Onze keuze valt op Bonaire. Een in onze ogen perfecte bestemming om te relaxen en een aantal mooie uitstapjes te maken. We zien enigszins op tegen de lange vlucht met mondkapje en om de vlucht iets aangenamer te maken, trakteren we onszelf op een upgrade. We vliegen met TUI en boeken de TUI Deluxe klasse, waar je aanzienlijk meer beenruimte en wat ruimere stoelen hebt. Ook krijg je toegang tot één van de lounges in Schiphol waardoor we lekker uitgerust aan de reis kunnen beginnen.

De vlucht in de Dreamliner verloopt voorspoedig en na ruim negen uur landen we in Kralendijk, de hoofdstad van het eiland. De warmte valt bij het uitstappen meteen als een deken over ons heen en na een korte controle van alle (corona)papieren halen we onze koffers op.

Bij de uitgang van het kleine vliegveld staan Marianne en Jan van Bonaire Best Car Rental op ons te wachten. We hebben bij dit stel een auto gehuurd voor ons verblijf. Zij vertellen ons over de do’s en don’ts van het rijden in Bonaire. We kijken even raar op als ze adviseren de auto vooral niet op slot te doen, maar blijkbaar is het in Bonaire niet ongebruikelijk om een ruitje van een auto in te tikken als deze is afgesloten. Het stel geeft ons nog een paar toeristische tips en daarna zetten we koers richting ons verblijf voor de komende twee weken: Divi Flamingo Resort!

Divi Flamingo

Divi Flamingo is één van de oudste hotels op Bonaire. Het hotel heeft een kleurrijke uitstraling en ligt strak aan het de Caribische Zee. Ook de locatie is top, want binnen vijf minuten lopen sta je in het centrum van Kralendijk. We hebben gekozen voor een kamer met zeezicht en bij het betreden van onze kamer zetten we snel de koffers neer en snellen naar het balkon.

Vanaf daar zien we kleine krabbetjes over de stenen kruipen en spotten we de eerste kleurrijke vissen. In de verte zien we Klein Bonaire liggen en we zijn meteen blij met onze keuze om een zeezichtkamer te boeken. Eenmaal terug in de kamer blijken we ook een huisdier te hebben: een salamander wordt door Cérise gedoopt tot Sally de Salamander, maar zien we de rest van de vakantie niet meer terug. Zijn broertjes en zusjes wel, want salamanders en hagedissen zullen we meer dan genoeg tegenkomen.

All-inclusive hotel

We verblijven op all-inclusive basis in het hotel. Gelukkig is het hotel redelijk kleinschalig en kun je à la carte eten in het restaurant. Twee keer per week zijn er ook thema-avonden. Massa’s graaiende mensen die veel te veel op het bord smijten, zul je hier zeker niet tegenkomen. En mocht je een keer wat anders willen, dan is het centrum van Kralendijk met legio restaurants om de hoek.

Al snel ontdekken we een nieuwe liefde op Bonaire: Amstel Bright. Een heerlijk verfrissend biertje waarvan we het bestaan niet afwisten, en dat zegt wat. Al snel hebben we de indruk dat we de grootste afnemers van dit biertje zijn, want als we ook maar in de buurt van de bar komen staan er plots weer twee voor ons klaar.

Het leed dat Amstel Bright heet

Na een paar dagen voltrekt er zich een ramp: de voorraad Amstel Bright is op. De ontwenningsverschijnselen treden vrijwel direct op en na een korte, maar hevige periode waarin de paniek zich meester van ons maakt, zijn we scherp genoeg om de belangrijkste vraag te stellen: wanneer wordt er weer een voorraad verwacht? Omdat Bonaire als eiland natuurlijk enorm afhankelijk is van de import kunnen de medewerkers ons daar geen uitsluitsel over geven. We besluiten ons te herpakken en stappen over op de cocktails, maar niet voordat we besloten hebben de volgende dag naar de supermarkt te gaan om een 12-pack Amstel Bright te halen. Goed voor de lokale economie, zullen we maar zeggen.

Het hotel heet voluit eigenlijk het Divi Flamingo Dive Resort en is dan ook een veelgebruikte uitvalsbasis voor (voornamelijk Amerikaanse) duikers. Het hotel heeft een aantal eigen boten die dagelijks met de duikers de mooiste plekjes in de zee opzoeken. Omdat het hotel door veel duikers bevolkt wordt, betekent het ook dat het rond de zwembaden doorgaans behoorlijk rustig is op het resort.

Rondje Zuid

Ons eerste uitstapje is het beroemde ‘rondje Zuid’. Dit ritje brengt je vanaf Kralendijk langs de hoogtepunten aan de zuidelijke kant van het eiland. Houd daarbij rekening met het feit dat je over wegen rijdt waarvan ze zelfs in België zullen zeggen dat ze hobbelig zijn. Het kan de pret niet drukken, want de route is mooi. Zo kom je allereerst een enorme berg wit spul tegen waar ze in de Rotterdamse haven jaloers op zijn. Het gaat hier echter niet om de lokale cocaïnehandel, maar om zoutwinning uit het Pekelmeer. De enorme bergen zout zijn al van ver zichtbaar en steken fraai af tegen het roze water van het Pekelmeer. Dit is ook de omgeving waar de flamingo’s zich ophouden en wij spotten ze in groten getale. Erg gaaf!

De slavenhuisjes van Bonaire

Kort na de zoutpannen volgen de slavenhuisjes. Het slavernijverleden van Bonaire is lang en tragisch en de omstandigheden waarin de arme slaven zich moesten redden, zijn erbarmelijk. De mini-huisjes van nog geen anderhalve meter hoog werden door twee mensen gedeeld. Op het rondje zuid kom je op verschillende plekken witte en okergele slavenhuisjes tegen.

De volgende stop brengt ons naar de oudste vuurtoren van het eiland: de Willemstoren. Bij deze stop merken we dat we bij de oostkant van het eiland aangekomen zijn. De zee wordt hier een stuk ruiger. Het is ook niet voor niets dat de vuurtoren aan deze kant van het eiland staat: in het verre verleden sloeg menig schip hier stuk op de kust.

Na de vuurtoren gaan we door naar The Hang Out, naast windsurfschool Jibe City, een heerlijke beach bar waar je vanaf je strandstoel de windsurfers kunt bekijken. We eten hier wat van de uitgebreide en verrassende kaart en vervolgen onze weg. Vanaf Jibe ben je met een kwartiertje weer terug in Kralendijk, maar wij besluiten om eerst nog een tussenstop te maken.

Enthousiaste ezels

We gaan namelijk naar een gigantische ezelopvang die sinds 1993 op het eiland gevestigd is. Een Nederlands koppel besloot deze opvang op te richten om zieke, gewonde en verweesde ezels op te vangen. En daar zijn er helaas ontzettend veel van op het eiland. Ondertussen hebben honderden ezels onderdak gekregen in de Donkey Sanctuary. In de slavernijtijden zijn er veel ezels meegenomen naar het eiland om zwaar werk te verrichten. Na gedane arbeid werden deze ezels aan hun lot overgelaten op het eiland. Hoewel de Sanctuary er ondertussen ruim zevenhonderd heeft opgevangen, lopen er nog steeds een hoop in het wild los op het eiland. Tijdens ons rondje zuid kwamen we ook flink wat wilde ezels tegen.

Voor een kleine entreeprijs krijg je toegang tot de Sanctuary. Je kunt hier met je auto over het gigantische terrein rijden. Tip: koop er meteen een emmer brokjes bij, want dan weet je zeker dat de ezels je grootste vrienden zijn. Sommige ezels rennen zelfs even fanatiek als enthousiast achter de auto aan. Ook uitstappen behoort tot de mogelijkheden, maar bedenk wel dat weer terug instappen niet zomaar gaat als de ezels het gemunt hebben op de brokjes.

Aan het eind van de rit kom je nog langs de zorgweide waar de meest kwetsbare ezels worden opgevangen en waar je ook nog een aantal flamingo’s en schildpadden tegenkomt. Hier maken de medewerkers, vaak stagiairs uit Nederland, graag een praatje met je om van alles te vertellen over de Sanctuary. We kochten nog wat leuke souvenirs in het winkeltje, wat ook allemaal ten goede komt aan de verzorging van de dieren.

Snorkelpracht

Voor de watersporters is Bonaire een walhalla. Snorkelen, duiken, windsurfen: het kan er allemaal in optimale omstandigheden. Het is dan ook niet voor niets dat heel Bonaire een beschermd onderwaterpark is. Zelf zijn wij gek op snorkelen en dat hebben we dan ook volop gedaan. Er zijn talloze locaties waar je het water in kunt om de onderwaterwereld van dichtbij te kijken. Vooral 1000 Steps is een bekende locatie. En alhoewel het zeker mooi is, vonden wij het snorkelen bij het hotel eigenlijk nog mooier. Je loopt zo het water in en hoeft helemaal niet ver te zwemmen om in het kristalheldere water al de mooiste vissen tegen te komen.

Vooral de eerste keer dat we bij het hotel gingen snorkelen, zullen we niet snel vergeten. Vanaf het moment dat je het water in gaat en begint te zwemmen, is het net alsof je in een aquarium terecht komt. Overal zie je vissen in allerlei soorten, maten en kleuren. Ze zijn totaal niet bang en je kunt ze van dichtbij bekijken. Omdat we geen idee hadden naar wat voor vissen we keken, hebben we op het eiland een boekje gekocht met alle soorten die voorkomen op het eiland. Leuk om aan het eind van de dag de vissen door te strepen die je allemaal hebt gezien.

Snorkelen bij 1000 steps

We hadden natuurlijk de hoop om schildpadden te zien en dat is ruimschoots gelukt! In totaal kwamen we vijf schildpadden tegen tijdens het snorkelen. Ook werden we tot twee keer toe verrast door een gevlekte adelaarsrog. Ondanks dat we bij ons hotel al meer dan genoeg moois zagen, wilden we ook nog langs het iconische 1000 Steps. Dit strand is de bekendste in Bonaire, onder meer omdat je hier goed kunt snorkelen. Dat is zeker waar, maar we vonden het wel wat gehyped. Er zijn bijna geen plekken om je auto neer te zetten en een nadeel is ook dat je je spullen niet onbeheerd achter kunt laten, want er wordt regelmatig wat gestolen op het strand. Wel is de kans op schildpadden hier groot en ook wij zagen er één.

Naar Klein Bonaire met SeaCow

Vanaf onze hotelkamer hadden we al uitzicht op Klein Bonaire, een klein eiland op een paar kilometer van Bonaire zelf. Op het eiland zelf is eigenlijk niets te doen; men laat hier de natuur zijn gang gaan. Mensen komen er vooral om te snorkelen en te duiken, want zo saai als het eiland zelf is, zo mooi is het onder water.

Het eiland is prima te bereiken met bijvoorbeeld een watertaxi, maar er gaan ook verschillende excursietochten die kant op. De bekendste (en volgens velen de beste) is de trip met SeaCow. De Nederlandse Henk en Gea nemen je mee richting het eiland en maken twee stops rondom het eiland. In kleine groepjes konden we vervolgens een stuk snorkelen onder leiding van een gids die ons van alles kon vertellen. Tijdens de eerste stop ging dat vooral over het koraal dat ze aan de hand van het Coral Restoration Project nieuw leven willen geven, want het koraal in Bonaire wordt bedreigd. Tijdens de eerste stop laten de gidsen zien hoe ze het koraal willen herstellen.

De tweede stop is aan de andere kant van het eiland en was onze favoriet. Hier wordt er meer uitleg gegeven over al het onderwaterleven. Maar vooral de locatie waarop je zwemt, is prachtig: vanaf het strand van Klein Bonaire loopt het eerst geleidelijk naar beneden, maar op een gegeven moment houdt de bodem plots op en staar je in een honderd meter diep blauw en zwart gat. Als we links keken, zagen we een paar meter onder ons de bodem en als we rechts keken, zagen we de grond onder onze voeten verdwijnen. Heel indrukwekkend!

Ook tijdens deze tocht zagen we nog een schildpad. Zelfs eentje die ontzettend rustig bleef, waardoor we minutenlang op gepaste afstand naast ‘m konden zwemmen.

Ocean Oasis

Mocht je van plan zijn een dagje niets te willen doen in Bonaire, dan kun je dat wat ons betreft het best doen bij Ocean Oasis. Bij deze relaxte strandtent kun je voor een hele dag cabanas huren. Ze hebben daarnaast een lekkere menukaart en het water is er rustig genoeg om lekker in te kunnen snorkelen. Naast Ocean Oasis zit bovendien een supverhuur, waardoor je altijd nog wat actiefs kunt doen als je er zin in hebt. Het water is hier wel wat aan de ruige kant om rustig te kunnen suppen, maar een beetje dobberen in open water op het supboard is ook al een prachtige ervaring.

The Cadushy Distillery

Eén van de laatste dagen op het eiland combineerden we twee uitstapjes: Rincon en Washington Slagbaai Nationaal Park. Het stadje Rincon ligt vlak onder het nationaal park en is het oudste dorp van het eiland. Het is erg klein, maar wel met nog twee kerkjes en wat historische gebouwen.

Wat een stukje nieuwer is in het dorpje Rincon, is the Cadushy Distillery. Deze distilleerderij is in 2009 opgericht en staat bekend om de likeuren en andere sterke dranken die zij maken. De bekendste likeur is de Cadushy van Bonaire-likeur – een likeur gemaakt met de cactussen van het eiland. Naast een likeur voor Bonaire, hebben zij ook nog een likeur gemaakt voor elk ander eiland van de Nederlandse Antillen – inclusief een Orange of Orange-likeur speciaal voor onze koning Willem-Alexander. Het is zeker de moeite waard om hier even een stop te houden, want ze vertellen alles over hun verschillende dranken, hoe ze het maken én je kan een en ander proeven!

Stuiteren door Washington Slagbaai National Park

De gehele noordkant van het eiland wordt in beslag genomen door een ruig en heuvelachtig landschap. Hier vind je talloze cactussen, indrukwekkende rotsformaties, zoutmeren en liefst vijfhonderd verschillende plant- en diersoorten. Dit gebied wordt echt gekoesterd, want het is een nationaal park: Washington Slagbaai genaamd.

Dit park kun je, met een auto die daar geschikt voor is, via twee routes doorkruisen: de korte route van 24km of de lange route van 35km. De doorgaande wegen op Bonaire zijn al beroerd, maar in ieder geval verhard. In Slagbaai zul je geen asfalt vinden en moet je je al stuiterend een weg zien te vinden over de vaak smalle wegen. Een bezoekje is dit park absoluut waard. Vergeet niet om regelmatig een stop te maken bij één van de vele uitzichtpunten of de mooie strandjes aan de westkant van het park. Hier kun je ook goed snorkelen en is de kans op een ontmoeting met een schildpad behoorlijk groot.

Eten in Kralendijk

Het eten in Divi Flamingo was top, maar we vinden het ook leuk om op vakantie verder te kijken dan alleen het hotel. Met het centrum van Kralendijk op loopafstand, hebben we dat ook zeker gedaan. Misschien heb je wat aan onze restauranttips!

  • Cuba Compagnie: hier gaat iedereen wat vinden. Op de steeds wisselende menukaart is een grote variatie aan gerechten te vinden.
  • Between 2 Buns: voor ontbijt of lunch ga je op Bonaire niets beters vinden dan Between Two Buns. Uitsmijters, sandwiches of heerlijke burgers: waarschijnlijk blijft het niet bij één bezoekje
  • La Cantina is twee werelden in één: een restaurant en een brouwerij. Het biertje Bonaire blond vindt zijn oorsprong in deze zaak en in de mooie binnentuin kun je terecht voor een lekker hapje eten.
  • Nog niet vol van het avondeten? Loop dan even langs bij Gio’s Gelataria. Met talloze ijssoorten ga je hier sowieso het perfecte toetje vinden!
, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us