Toronto & de Niagara Watervallen

Onze highlights

De eerste keer dat we samen naar Canada gingen, was in juli 2019. Mijn moeder (van Cérise) is geboren in Kitchener, ON Canada en al vanaf dat ik een jaar of 4 ben gingen we regelmatig naar Canada om mijn grootouders en andere familieleden te bezoeken. Omdat mijn familie enkel in de omgeving van Toronto woont, ben ik nooit verder gekomen dan Ontario. Deze eerste reis samen naar Canada wilden we dus goed aanpakken, een 3-weekse roadtrip van Toronto tot aan Montreal en terug. Meer over deze toffe roadtrip kan je lezen in onze andere blog (komt er aan!). Maar voor nu nemen we jullie graag mee naar onze reis in de Toronto-omgeving.

Overnachten in Mississauga

We verbleven vijf nachten in Mississauga, een grote stad naast Toronto – en onderdeel van de Greater Toronto Area (GTA). Het is de op vijf na grootste stad van Canada en vooral herkenbaar door haar Marilyn Monroe Towers (als je heeeel goed kijkt en een beetje fantasie gebruikt, zie je haar ronde vormen terug in de torens ;-). Vanuit Mississauga zit je snel op de highway en rijd je zo richting Toronto of juist zuidelijker richting de Niagara Watervallen en de Amerikaanse grens. We zaten dit keer in een appartement op loopafstand van Square One (het grootste en nieuwste winkelcentrum van Mississauga).

De vorige keren (en ook de laatste paar dagen van onze roadtrip) zaten we in het Delta Hotels by Marriott Toronto Mississauga – ook op loopafstand van Square One. Het fijne van Square One is dat daar alles zit, van een Walmart tot een drogist en van heerlijke restaurants (zoals Moxie’s en Earls) tot aan de food court met zo’n 10-20 verschillende keukens. Als je eens echt wilt kennismaken met een typisch Canadese keten, dan ben je eigenlijk verplicht om een Tim Hortons binnen te stappen. Dit is een combinatie van een Starbucks en een Dunkin’ Donuts – en toch ook niks te vergelijken. Het is een keten dat is opgericht door een oude prof-ijshockeyer en is overal in Canada te vinden. Ze verkopen er koffie en veel soorten donuts, maar ook ontbijt, lunch en avondeten serveren ze.

Downtown Toronto & de CN Tower

De eerste volle dag dat we op pad gingen, zijn we naar Downtown Toronto gegaan. Het hart van Toronto is groot en massaal en doet een beetje denken aan New York City. Ons plan was om eerst de CN Tower te bezoeken, dat is een zendmast van 553 meter hoog waar je helemaal tot aan de top kan komen en in het breedste deel ook een restaurant kan bezoeken. Als je de toren ingaat, heb je twee opties: met een lift naar het breedste deel van de toren en daar van het uitzicht genieten (achter een glazen wand), of kiezen voor de combinatie met de SkyPod. Dan ga je nog verder naar boven en kom je in een soort kooi waar je wel alle wind nog langs je voelt waaien.

Cérise is al een paar keer de CN Tower in geweest en heeft beide opties gedaan, maar haar favoriet blijft wel om bij het eerste deel te blijven. Het uitzicht is niet veel beter boven in en als je last hebt van hoogtes (zoals Marco heeft, zoals op de foto te zien is haha), dan is het ook wel fijn om een beetje achter een glazen wand te blijven ;-). Vanaf de CN Tower kijk je uit over de hele stad en het mooiste uitzicht is nog wel de Rogers Centre, de thuisbasis van honkbalteam de Toronto Blue Jays, pal naast de toren.

De Toronto Blue Jays

Misschien zijn wij niet helemaal objectief, maar wij vinden dat als je naar Canada gaat, je toch écht een sportwedstrijd moet bezoeken. Zelf zijn wij allebei voetbalfans (dat gaat vaak fout thuis, want Cérise is voor een echte club – Ajax, terwijl Marco heel lang seizoenskaarten heeft gehad voor een vaag rood/wit clubje uit Rotterdam) en houden we in het algemeen van sport kijken (Olympische Spelen, honkbal en zelfs het WK darten in december). Toch durf ik te zeggen, dat ook als je geen sportfan bent, het wel een hele ervaring is om een sportwedstrijd bij te wonen. Omdat Cérise al langere tijd fan was van de Toronto Blue Jays, nam ze Marco mee op sleeptouw en zijn we bij een thuiswedstrijd tegen de Baltimore Orioles wezen kijken.

Het is gemiddeld een 3-uur durende wedstrijd met 9 innings – wat deze wedstrijd gelukkig uitmondde in een 6-1 winst voor de BJ’s! In ons geval was het zomer en zaten we héérlijk in de zon (leuk weetje: net als de Johan Cruyff Arena kan het dak van het Rogers Centre ook open). Ze schenken daar bier in halve liters-blikken, verkopen foot-long hotdogs en tussen de innings door zie je cheerleaders dansen en mascotte Ace op het veld.

De Niagara Watervallen

Eén van de mooiste delen van Ontario, de provincie van Canada waar onder andere Toronto ligt, is toch wel de Niagara Watervallen (oftewel ‘The Falls’). Deze watervallen liggen op de grens van Canada met Amerika en liggen ook in beide landen. De grootste (en in onze mening mooiste) waterval is de Canadian Horseshoe Falls en deze ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de Canadese kant. De overige twee watervallen, de Bridal Veil Falls en de American Falls, liggen net over de grens met de Verenigde Staten.

Vanaf de Canadese kant (Niagara Falls, ON) heb je uitzicht op de drie watervallen en kan je door middel van een grote autobrug, de Rainbow Bridge, oversteken naar de Verenigde Staten (Niagara Falls, NY). Bij de Falls kan je meerdere activiteiten ondernemen, enkele leuke tips: de boottocht langs de watervallen, een tour achter de watervallen of een hapje eten bij het restaurant naast de watervallen – waar je ook mooi uitkijkt op de Falls. Een leuk weetje! Elk jaar verschuiven de watervallen 30 cm naar achteren door de erosie van het krachtige water. Wetenschappers verwachten dan ook dat de watervallen over 50.000 jaar niet meer bestaan, je hebt dus nog even de tijd om het op te zoeken!

Whirlpool Jets

Het water van de Niagara Watervallen stroomt door langs de grens van Canada en de Verenigde Staten. Op meerdere plekken aan het water kan je opstappunten vinden van de Whirlpool Jet Boat Tours. Dit is een organisatie die met een soort jetboten het water op gaan, om daar tegen de stroming in te varen. Je krijgt een zwemvest om, een poncho aan en gaan met die banaan! Ze weten de sterke stromingen in het water te vinden en enkele kolken en gaan daar vol met de boot in. Je moet dus niet met je net-nieuwe nepwimpers de boot op gaan, want de kans is groot dat je die verliest (true story, vraag maar aan het zusje van Cérise ;-). Mocht je die wel op hebben, er is ook een optie voor een gesloten boot – maar dat leek ons toch een stuk minder leuk!

Niagara-On-The-Lake

Als je dan toch in deze omgeving bent, neem dan écht even een kijkje in Niagara-On-The-Lake. Dit is een klein dorpje vlak bij de Falls en lijkt echt alsof het nog een paar eeuwen terug leeft. Alles ziet er vrolijk en kleurrijk uit en er zijn zelfs meerdere koetsen met paarden die je kan nemen voor een rondrit. Het schijnt dat je vanaf hier ook fietsen kan huren om naar de Falls te fietsen (een rit van ongeveer 1,5 uur), maar dat hebben wij nog niet gedaan – staat wel op de planning voor de volgende keer! Het dorpje heeft veel kleine boetiekjes en zelfs een year-round kerstwinkel waar je het hele jaar kerstornamenten kan kopen.

Wine Country

Tussen Toronto en de Niagara Watervallen is een groot stuk land dat bekend staat als ‘Wine Country’ – een regio met veel wijngaarden dus. Cérise is een groot wijnliefhebber en gaat dus maar al te graag een paar wijngaarden langs. In totaal zijn er zo’n 90 wijngaarden waar je langs kan gaan voor een proeverij, een rondleiding of voor het kopen van wijnen.

Een favoriet waar Cérise en haar familie elke keer weer komt is Sue-Ann Staff Estate Winery. Sue-Ann is de eigenaar van een wijngaard in Jordan, Ontario op het land dat al 200 jaar in haar familie zit. Ze heeft al meerdere prijzen gewonnen en het leuke van haar wijnen is, ze zijn allemaal Brix-Approved! Oftewel, ze hebben een stempel dat het is goedgekeurd door Brix. Wie is Brix, hoor ik je al vragen… Dat is haar hond!

Als je langsgaat bij de winery en je komt binnen voor een proeverij, dan zul je Brix vast ook zien liggen en die is zeker niet vies van een knuffel. Mocht je hier in de buurt zijn, ga dan echt even langs bij deze mooie winery – die ook erg geschikt is voor bruiloften (waar Cérise vaak -tevergeefs- over begint tegen Marco). Wil je meer tips over enkele wijngaarden in de regio? Laat dan even een berichtje achter hieronder of op onze Instagram, dan sturen we je nog wat leuke wijngaarden!

Outlet malls

Rondom de grens van Canada en de Verenigde Staten zijn twee grote outlet centers te vinden. Eén aan de Canadese kant, Outlet Collection at Niagara, en één aan de kant van de Verenigde Staten, Fashion Outlets of Niagara Falls USA. Beide outlets zijn erg leuk om een dagje heen te gaan en je te vergapen aan alle grote winkels en leuke prijzen. Wij vinden het erg leuk om wat duurdere merken te kopen voor een wat zachter prijsje, maar er zijn ook winkels als H&M of Old Navy te vinden – die dus wat minder prijzig zijn. Mocht je bij de Canadese outlet mall zijn, probeer dan ook nog een beaver tail te scoren – dat is een kaneelachtig broodje met suiker en erg populair in Canada.

Eternal Flame

Aan het einde van onze tijd in de Toronto-omgeving, zijn wij ook nog even de grens over geweest richting Buffalo (een stad in de staat New York). Cérise heeft daar gestudeerd aan de University at Buffalo en wilde dat nog even laten zien aan Marco. Op de terugweg zijn we gestopt voor een wandeling die we graag wilden maken: de Eternal Flame-trail. Het is een korte wandeling van zo’n 2-3 km in totaal (heen en terug) en halverwege kom je bij een watervalletje met daarachter een ‘eeuwige vlam’. De mythe is dat de vlam eeuwig blijft branden door een natuurlijk fenomeen, maar stiekem steken ze af en toe het vlammetje opnieuw aan (sorry voor de spoiler!). Toch is het wel een hele leuke wandeling om even te doen (zo’n 40 minuten) en zie je wel weer een mooi stukje natuur.

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us