Overnachten in een fort uit 1880

Onze highlights

Voor Marco’s dertigste verjaardag had Cérise een hele speurtocht door het huis gemaakt om naar al zijn dertig cadeaus te zoeken. De kers op de taart was een overnachting in een fo(o)rt in Noord-Brabant! Dus, juli 2021, toen de wereld weer een beetje open ging, besloten we er lekker even tussenuit te gaan!

Fort Bakkerskil

Fort Bakkerskil is een fort in Nieuwendijk, in Noord-Brabant, vlak onder Gorinchem. Het wordt gerund door een heel vriendelijk stel, Marco en Hanny, en bestaat uit zeven kamers: Remise A en B, de ziekenboeg, de oude keuken, de officierskamer en kruitkamer A en B. Bij aankomst waren we wat vroeg, dus we kregen eerst de sleutels van de vooraf gereserveerde elektrische fietsen, om lekker de Biesbosch te verkennen. We kregen vast de sleutel voor de Oude Keuken, maar deze werd nog klaargemaakt toen wij aankwamen, dus gingen we vast de fiets op om later op de dag de kamer in te gaan.

Van het fort naar en door de Biesbosch

Het fort ligt net naast het Nationaal Park de Biesbosch en is dus perfect gelegen voor een mooie fietstocht. Om heel eerlijk te zijn, hadden wij een heel ander beeld van de Biesbosch dan het daadwerkelijk was (iets met een bos… Zeg ons dat wij niet de enige zijn, alsjeblieft ;-). Hoewel het niet helemaal was wat we hadden verwacht, is het wel een heel mooi gebied met veel verschillende vogels en als je mazzel hebt kan je er zelfs bevers en reetjes spotten. De Biesbosch is dus geen bos, wat wij dachten, maar een rivierdelta. Het is een perfect gebied om door te fietsen en op de plekken waar je het water over moet, zijn er kleine veerpondjes om je verder te brengen. Deze zijn alleen wel wat verouderd en pinloos, dus neem cash mee!

Na zo’n 15-20 km kwamen we bij het bezoekerscentrum van de Biesbosch, waar we even een koffietje hebben gehaald en waar meer informatie te vinden is over het Nationaal Park. Na een beetje opgeladen te zijn, gingen we weer verder met onze route richting Werkendam. Een hele route langs het water brengt ons naar het schattige dorpje Werkendam, waar we even lekker hebben geluncht bij Sis Lunch Boutique. Na een korte wandeling door het dorpje, gingen we weer verder de (elektrische) fietsen op richting onze laatste tussenstop: Gorinchem!

Gorinchem

Onze laatste stop voor we teruggingen naar het Fort was een wandeling, borrel en etentje in Gorinchem. De stad ligt net in Zuid-Holland, maar is makkelijk te fietsen vanaf de Biesbosch. Het zou later die middag nog flink gaan regenen, maar het was warm genoeg om lekker op het terras te zitten onder een grote parasol. We vonden een terras dat er top uitzag, met een lekkere dinerkaart: De Hoofdwacht. Na zo’n 40 km fietsen, vonden we dat we wel een biertje op het terras verdiend hadden en laat dit restaurant nou nét Cérise’s favoriete biertje serveren: IJwit van Brouwerij ’t IJ! Waar Cérise genoot van een lekker biertje van ’t IJ, werd Marco door zijn Hoegaarden Wit al snel een blij ei ;-). Na een fijn avondje en lekker etentje in Gorinchem, fietsten we het laatste stukje (zo’n 10 km) terug naar de B&B voor onze overnachting in het fort!

Van een biertje van ’t IJ naar Marco als blij ei!

Woudrichem

Na onze fijne overnachting in het fort en een lekker ontbijtje van de B&B, besloten we nog een dorpje in de buurt te bezoeken. Deze was ons aangeraden door de eigenaar van de B&B en we hadden het ook niet willen missen. Het dorpje ligt op de grens van Zuid-Holland/Brabant en heeft 4000 inwoners. Fun fact: De tv-serie Dokter Tinus is opgenomen in dit mooie dorpje! Na een korte wandeling (na zo’n 30-45 minuten heb je het hele dorpje wel gezien) besloten we lekker neer te ploffen op het terras van Brasserie Zus, een restaurantje met ernaast een kazemat dat te huren is als Airbnb. ’s Middags reden we weer terug richting Amersfoort en konden we terugkijken op een heerlijke 24 uur in Noord-Brabant/Zuid-Holland!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us