Een wandelweekendje in het Duitse Monschau

Onze highlights

Eind 2022 zijn wij van plan om naar de Verenigde Staten te gaan, waar we veel willen hiken in enkele Nationale Parken. In Nederland hebben we niet veel hoogteverschillen, dus we wilden even wat wandelingen doen in een iets heuvelachtigere omgeving. Na een beetje online neuzen kwamen we uit op een stadje niet heel ver van de Nederlandse grens: Monschau.

Best Time Hotel Monschau

Via Booking.com kwamen we terecht op de keuze voor Best Time Hotel Monschau, een klein hotelletje midden in Monschau, op loopafstand van het hart van de stad. We reden op donderdag direct vanuit werk naar Monschau, een kleine drie uur rijden. Dus we kwamen pas ’s avonds laat aan in het schattige dorpje – wat niet heel handig was, aangezien de straatjes hier heel smal zijn en vooral ook heel steil. Maar eenmaal aangekomen, was het inchecken heel snel en konden we lekker naar ons verblijf voor het weekend.

Monschau

Het kleine stadje Monschau ligt op zo’n 40 kilometer van de Nederlandse grens en zo’n 15 kilometer van het Nationale Park de Eifel. Het oude stadje staat bekend om de knusse sfeer, de mooie huizen en de schattige terrasjes. Het mag dan ook geen verrassing zijn, dat we na elke wandeling nog even op het terras zijn geploft voor een (kleine) alcoholische versnapering 😉 én een lekkere panini van Hirsch Café Monschau.

De eerste wandeling begint in Monschau

De eerste ochtend stonden we al vroeg op om op pad te gaan voor de eerste wandeling. Marco heeft online een wandeling gevonden van zo´n 12 km en enige hoogteverschillen. Na de eerste kilometer merkten we dat direct, we mochten de eerste heuvel beklimmen. Al na een klein stukje wandelen, komen we oog in oog te staan met een reetje. Ze rent een tiental meter boven ons langs, ziet ons en blijft even staan om naar ons te staren (en wij natuurlijk naar dit mooie diertje!).

Onze conditie is niet al te best, we zweten al redelijk wat, maar op enthousiasme rennen we bijna de heuvel op voor een mooi uitzicht over de Perlenbach. Na een stukje wandelen komen we op een prachtige plek terecht met uitzicht over de rivier en twee stoelen waar je op kan zitten om te genieten van het natuurbeeld. Het eerste deel van de wandeling is vooral heel groen, veel water en heel veel bomen. Het is erg sereen zo ’s ochtends vroeg en we komen de eerste 1,5 uur zo goed als niemand tegen.

Het volgende dorpje

Ergens halverwege de wandeling loop je ineens het bos uit, langs een groot weiland en door het dorpje Höfen. Het is een klein dorpje, maar ook hier weer ontzettend veel van de herkenbare, betoverende huisjes. We steken de grote weg over en zien een boerderij met wat paardjes én een poes. Wij hebben thuis ook een poezebeest, dus zijn maar al te knuffelig als andere katten naar ons toe komen. En ja hoor, voor we het weten staat deze poes ook alweer tegen ons aan te rijden en worden we de eerste tientallen meters achtervolgt. Oeps, dat is niet helemaal de bedoeling, want we hebben nog zo’n 5 kilometer te gaan. Gelukkig komt er na een paar minuutjes nog een kat haar kant op en raakt ze afgeleid, zodat wij snel kunnen wegrennen en onze wandeling kunnen voortzetten!

Uiteindelijk ga je drie of vier heuvels op en weer naar beneden met een hoogteverschil van in totaal zo’n 400 meter. Je komt langs verschillende uitkijkpunten, watertjes, bossen en dorpjes. Mocht je in de omgeving van Monschau zijn en je hebt zin in een wandeling, dan kunnen we deze van harte aanbevelen! De route die wij hebben genomen is ook te vinden via deze link. En als je net als wij een paar keer een verkeerde afslag pakt, dan loop je zo’n 14 kilometer ;-).

De volgende dag begon in België

De tweede dag werden we weer wakker in Monschau en besloten we te wandelen nét over de Belgische grens. We parkeerden bij parking Nahtsief en vanaf daar begint al het eerste deel van de wandeling over vlonders. Het eerste deel van de wandeling loop je voornamelijk over de vlonders. Je kan ver om je heen kijken en genieten van de opkomende zon.

Na een stukje wandelen, loop je een deel door het bos waar de sereniteit ook optimaal is. Na het deel door het bos, kom je langs het leefgebied van bevers. Wat ook te zien is aan de dammen die ze hebben gebouwd. Helaas geen bever gespot, maar wel genoeg van hun werken gezien. Het laatste stuk loop je weer deels over vlonders, en zo kom je weer richting de parkeerplaats uit. De hele wandeling zijn we niemand tegengekomen, tot wellicht de laatste 1-2 kilometer. Onze tip is wel om deze wandeling zo vroeg mogelijk te doen, om maximaal te genieten van de zonsopgang en de rust van de natuur.

Haller Ruïne met uitzicht over Monschau

Na de wandeling in België en een lekkere lange douche in het hotel, besloten we het centrum van Monschau weer in te gaan om lekker te terrassen. Na zo’n 2 biertjes wilden we eigenlijk tóch de Haller Ruïne van dichtbij bekijken. Onze beentjes waren enigszins vermoeid na de wandelingen van de afgelopen dagen, maar na 2 biertjes lijkt het toch weer alsof je de wereld aan kan ;-). Het is maar een paar minuutjes lopen, maar vooral wat traptreden omhoog. Na tien minuten kom je boven bij de ruïne terecht en heb je uitzicht over de hele stad.

De Haller ruïne is een oud vestingwerk uit de 13e eeuw. De ruïne ligt tegenover het kasteel Monschau en was van oorsprong een observatietoren. Het schijnt dat er niet genoeg ruimte was rondom de toren om er een kasteel te bouwen, vandaar dat ze die een stuk verder hebben gebouwd. Tegenwoordig wordt de ruïne gezien als een zelfstandige vestingbouw en niet meer als wachttoren van het kasteel.

Vat 60

De eerste dag in Monschau sloten we af met een hapje in een restaurant die op hun website aangeven gespecialiseerd te zijn in whisky’s en speciaal bieren. Het eerste zijn we niet zo van, maar die tweede zijn we (zacht gezegd) wel fan van. Dus wij nemen plaats aan een tafeltje en beginnen in gebrekkig Duits (/Nederlands) over onze bestelling. Gelukkig herkende de vrouw het accent en begon direct in het Nederlands tegen ons te kletsen! Zij en haar man hebben enkele jaren geleden dit restaurant geopend nadat ze verliefd zijn geworden op Monschau en zijn geëmigreerd vanuit Nederland, onder andere – je raad het nooit – vanuit Amersfoort!

Het restaurant

De menukaart van het restaurant is uitgebreid, maar hun drankenkaart nóg uitgebreider. Als je slecht bent in keuzes maken, is het café misschien wat minder handig. Zo niet, dan kunnen we het 100% aanraden! Na de eerste dag wandelen waren we redelijk gesloopt en gingen dus op tijd terug naar het hotel.

De tweede avond

De volgende dag hadden we gereserveerd bij Mon Bistro, wat een prima restaurantje is. We misten echter de sfeer van Vat 60, dus na het eten besloten we nog even terug te gaan. Ze hadden alleen nog plek aan de bar, wat voor ons geen probleem was want we wilden nog één biertje doen. We kwamen verder in gesprek met de eigenaren en na een half uurtje kwamen er een Belgisch stel aan de bar zitten. Zo raakte we met elkaar in gesprek over Monschau, België en natuurlijk Nederland.

Niet veel later kwam er een stel binnenlopen en kwam vlak achter ons zitten. Ze hoorden onze gesprekken en bleken uit Amerika te komen, maar in Nederland te wonen. Ze kwamen naar Duitsland om wat meer de Duitse taal te leren, maar zaten nu een beetje aan ons ‘Nederlandstaligen’ vast in deze bar ;-). We hadden het over de verschillende talen in Europa en al snel leerden wij onze nieuwe vrienden dat je in Frankrijk makkelijk weg komt door gewoon ‘ooievaar’ te roepen in plaats van au revoir!

Van het ene biertje, kwam het andere en al snel was het diep in de nacht en was de groep nog groter geworden met wat Belgische wielrenners. Zo ontzettend leuk om te zien dat je op reis zo makkelijk contact kan maken met anderen. Uiteindelijk was het pas een uur of één dat we terugkwamen in het hotel, maar aan het aantal biertjes te zien had het ook een uur of 4 geweest kunnen zijn.

De volgende dag hadden we iets spijt van bepaalde keuzes de avond ervoor, maar konden we terugkijken op een heerlijk weekend weg. Hoewel het maar drie dagen was, voelde het als een week. Zondag, na enigszins uitgebrakt te zijn, reden we terug naar huis om weer lekker met ons poezebeest te knuffelen!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact Us